Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Рециклираната пластмаса се превръща във важен ресурс за строителната индустрия

05.07.2021   |   Бизнес
 

Строителството има потенциала да допринесе за намаляването на пластмасовите отпадъци и преминаването към модела на кръгова икономика, смятат експерти от британската консултантска компания Marsh.

Най-разпространените видове пластмаса в строителството са PVC, HDPE и EPS. Използва се за приложения като уплътнения, дограма за прозорци, врати, тръби, кабели, подови настилки и изолация. Секторът използва и пластмасово фолио за опаковане.

Много от използваните в строителството пластмаси се отличават с голяма здравина и трайност, поради което е малко вероятно да се превърнат в морски отпадъци. Освен това те са изгодни, леки, лесни за оформяне и за поддръжка. „Най-голямото предизвикателство в строителството е разделянето, повторното използване и рециклирането на пластмасовите отпадъци”, посочва Алън Сандиландс, консултант в Resource Futures, и допълва, че неголемите финансови ползи от това често правят тази практика неатрактивна.

Според експертите в Marsh, нуждата да запазат репутацията си е това, което мотивира компаниите от сектора да предприемат действия по отношение на пластмасите.

Строителството би могло да се възползва от потенциала на пластмасовите отпадъци от потребителската индустрия да се превръщат в ресурс. Някои строителни материали като тръби и UPVC врати и прозорци вече съдържат дял рециклирана пластмаса. Появяват се и все повече нови приложения на рециклираната пластмаса в сектора.

Така например нидерландската фирма KWS създаде полуготова пътна система от 100% рециклирана пластмаса. Тя се доставя на кухи модули, които се съединяват. Съпътстващата инфраструктура преминава през кухите секции, позволявайки лесен достъп за инсталация и ремонт.

Британската компания MacRebur пък произвежда пелети от пластмасови отпадъци, които се стапят в асфалтова смес, за да се получи по-устойчива на напукване пътна настилка.

Най-дългият мост от рециклирана пластмаса в света – с дължина от 30 м, бе монтиран в Шотландия през 2011 г. Няколко подобни има и в САЩ, където е измислена технологията.

В крайна сметка основното предизвикателство при създаването на всеки продукт от рециклирани материали се крие в осигуряване на качеството на суровините. Това изисква промяна както в технологиите, така и в подхода – време е на пластмасата да започне да се гледа като на ресурс, а не като на отпадък.

     
Източник: Marsh; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: строителна индустрия   пластмаси   PVC   HDPE   EPS  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...