Industry Info  
Festo
Festo

СПБ отбеляза 140 години от създаването на пивоварната промишленост в България

25.06.2021   |   Браншови акцент
 

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) отбеляза три значими за бранша юбилея на официално събитие, проведено под мотото "Прозрачни-отговорни-устойчиви". През 2021 г. се навършват 140 години от създаването на пивоварната промишленост  в България, 65 години пивоварна наука у нас и 30 години от основаването на СПБ.

Водещите акценти на събитието бяха иновациите, икономическият, социален и екологичен принос на сектора.

Участниците в дискусията бяха единодушни, че въпреки негативите от пандемията от COVID-19, бирената индустрия продължава устойчивото си развитие. За своите инициативи Съюзът на пивоварите получи специалната награда ИКАР на Българската стопанска камара (БСК).

По повод приноса на пивоварните предприятия в страната и предизвикателствата, които те преодоляват през последната година, изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова обяви, че според последното европейско репутационно проучване от м. април тази година, българските пивовари са на първо място с най-висока репутация в страните от ЕС.

За миналата година добавената стойност от производството и продажбите на бира в България се изчислява на 528 млн. лв., а общо приходите към бюджета са приблизително 332 млн. лева, от които акцизите са 75 млн. лв. Инвестиционните проекти в пивоварните компании продължават, като за последните две години капиталовите инвестиции в бранша са 77 млн. лв.  Производството и продажбите на бира осигуряват работна заетост за близо 26 000 човека. От тях 8% са директно заетите в пивоварната промишленост, 32% в секторите на доставките и 60% в търговията, заведенията и туризма.

Специален акцент на събитието беше активното участие на бирените компании в страната в глобалния дневен ред на индустрията. Днес един от най-актуалните ангажименти на общоевропейската организация на сектора – Пивоварите на Европа, е фокусиран върху екологичната устойчивост и кръговата икономика. Съюзът на пивоварите се присъедини към ангажимента на европейските си колеги и активира Зелена бирена академия с редица инициативи.

     
Източник: СПБ

Ключови думи: СПБ   кръгова икономика   COVID-19   ЕС  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
ГБИТК

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com
IEC

Последно от Браншови акцент

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...