Industry Info  
Festo
Festo

СПБ отбеляза 140 години от създаването на пивоварната промишленост в България

25.06.2021   |   Събитията
 

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) отбеляза три значими за бранша юбилея на официално събитие, проведено под мотото "Прозрачни-отговорни-устойчиви". През 2021 г. се навършват 140 години от създаването на пивоварната промишленост  в България, 65 години пивоварна наука у нас и 30 години от основаването на СПБ.

Водещите акценти на събитието бяха иновациите, икономическият, социален и екологичен принос на сектора.

Участниците в дискусията бяха единодушни, че въпреки негативите от пандемията от COVID-19, бирената индустрия продължава устойчивото си развитие. За своите инициативи Съюзът на пивоварите получи специалната награда ИКАР на Българската стопанска камара (БСК).

По повод приноса на пивоварните предприятия в страната и предизвикателствата, които те преодоляват през последната година, изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова обяви, че според последното европейско репутационно проучване от м. април тази година, българските пивовари са на първо място с най-висока репутация в страните от ЕС.

За миналата година добавената стойност от производството и продажбите на бира в България се изчислява на 528 млн. лв., а общо приходите към бюджета са приблизително 332 млн. лева, от които акцизите са 75 млн. лв. Инвестиционните проекти в пивоварните компании продължават, като за последните две години капиталовите инвестиции в бранша са 77 млн. лв.  Производството и продажбите на бира осигуряват работна заетост за близо 26 000 човека. От тях 8% са директно заетите в пивоварната промишленост, 32% в секторите на доставките и 60% в търговията, заведенията и туризма.

Специален акцент на събитието беше активното участие на бирените компании в страната в глобалния дневен ред на индустрията. Днес един от най-актуалните ангажименти на общоевропейската организация на сектора – Пивоварите на Европа, е фокусиран върху екологичната устойчивост и кръговата икономика. Съюзът на пивоварите се присъедини към ангажимента на европейските си колеги и активира Зелена бирена академия с редица инициативи.

     
Източник: СПБ

Ключови думи: СПБ   кръгова икономика   COVID-19   ЕС  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Събитията

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...