Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

WindEurope призова за забрана на депонирането на витла от вятърни турбини в Европа

23.06.2021   |   Бизнес
 

WindEurope призова Европейската комисия (ЕК) да забрани депонирането на излезли от употреба витла и други компоненти на вятърни турбини в целия Европейски съюз (ЕС) от 2025 г. Според WindEurope забраната ще стимулира развитието на устойчиви технологии за рециклиране на частите на вятърните турбини.
 
В същото време вятърната индустрия пое ангажимента да не изпраща излезли от употреба витла от Европа в страни извън континента за депониране.
 
Днес средната продължителност на живота на една разположена на сушата вятърна ферма е около 20 – 25 години. 85 – 90% от общото тегло на вятърните турбини вече може да се рециклира. Повечето компоненти – включително стомана, цимент, медни жици, електронни и задвижващи компоненти – имат установени цикли на рециклиране. Витлата обаче са най-голямото предизвикателство в този аспект. Те съдържат сложни композитни материали – комбинация от подсилени влакна (обикновено стъклени или карбонови) и полимерна матрица. Композитите подобряват експлоатационните характеристики на вятърните турбини. Те позволяват използването на по-леки и по-дълги витла с оптимизирана аеродинамика. Тяхната конфигурация обаче също представлява предизвикателство при рециклиране.
 
„Витлата за вятърни турбини не са токсични и са безопасни при депониране, но ние смятаме, че депонирането им е прахосване на ценни ресурси”, посочи Вирджилио Маркез, ръководител на испанската ветреноенергийна асоциация АЕЕ.
 
Първите вятърни турбини, инсталирани в развитите европейски пазари на вятърна енергия, вече достигат края на експлоатационния си живот. Броят на демонтираните до сега витла не е голям, но той ще расте през следващите години. WindEurope прогнозира, че около 25 000 т витла ще излизат от употреба всяка година до 2025 г. и до 52 000 т до 2030 г.
 
Вятърната индустрия планира да разработи в сътрудничество с химическата промишленост и други индустрии, използващи композити, детайлна пътна карта с цел да ускори рециклирането на витла на вятърни турбини.

     
Източник: WindEurope; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: WindEurope   витла   вятърни турбини   ЕС   ЕК  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...