Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Европа бележи все по-голям ръст на иновациите, сочи доклад на ЕК

22.06.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия публикува Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2021 г., според който резултатите на Европа в областта на иновациите продължават да се подобряват в целия Европейски съюз (ЕС). Подобрението е средно с 12,5% от 2014 г. насам, като най-голямо е увеличението в Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва.

Налице е постоянна тенденция на сближаване на резултатите в рамките на ЕС, като държавите с по-ниски показатели бележат по-бърз напредък от тези с по-високи показатели, което води до намаляване на различията между тях в областта на иновациите, посочват от ЕК.

Въз основа на показателите си държавите от ЕС са разделени на четири групи – водещи новатори, силни новатори, умерени новатори и проправящи пътя си новатори. Водещите и повечето силни новатори са в Северна и Западна Европа, а по-голямата част от умерените и проправящите пътя си новатори – в Южна и Източна Европа.

Швеция продължава да бъде водещият новатор на ЕС, следвана от Финландия, Дания и Белгия, като всички те са с доста над средните за ЕС резултати в областта на иновациите.

Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва  са държавите с ръст на иновациите от 25% и повече. Белгия, Финландия, Хърватия и Швеция са подобрили резултатите си с между 15 и 25%. Резултатите на Австрия, Германия, Испания, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Чехия са се подобрили с от 10 до 15%. Останалите 10 държави членки са повишили резултатите си с до 10%.

Сравнението на средните стойности за ЕС с тези на подбрани конкуренти в световен мащаб сочи, че най-новаторската държава е Южна Корея, чиито резултати надвишават показателя на ЕС за 2014 г. с 36%, а този за 2021 г. — с 21%. ЕС води пред Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия в тазгодишния Европейски сравнителен доклад за иновациите, но се нарежда след Канада, Австралия, САЩ и Япония.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   иновации  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...