Industry Info  
Festo
Festo

Български учени представиха иновативни проекти с участието на индустрията

21.06.2021   |   Бизнес
 

Първите в България мултидисциплинарни демонстрационни проекти с участието на индустрията, местната власт и бизнеса бяха представени на онлайн информационна среща по Национална научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС), съобщиха от Българската академия на науките (БАН).

Проектът "Зелена къща" показва как еднофамилни къщи или бизнес сгради чрез автономно топло- и електрозахранване могат да използват електричество, без да се отделят вредни емисии в атмосферата. За целта учените са изградили автономна хибридна възобновяема захранваща система с нулеви въглеродни емисии, която се състои от батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия. Сградата се захранва с електричество от ВЕИ, водород и при недостиг на чиста енергия – от електрическата мрежа. Проектирана е система за мониторинг и управление на къща за едно домакинство с потребление на енергия около 10 000 kWh годишно. В момента се извършва монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи при БАН и на Технически университет – София. След като заработи системата, учените ще извършват наблюдения и ще обменят данни помежду си.

В рамките на програмата се разработва и прототип на тролейбус с хибриден удължител на пробега "батерия/горивна клетка". Тролейбусът се трансформира в задвижван с водород чрез метода "ретро фитинг", който позволява подмяна на електромотора и подсилване на рамата му, на която ще бъдат монтирани новите компоненти. Обявена е обществена поръчка за доставка на тези компоненти, които ще се вградят в тролейбуса и тогава ще започнат тестовите му изпитания. Успешната реализация на този проект ще позволи подмяната на превозни средства от градския транспорт в София и Стара Загора.

В рамките на ННП ЕПЛЮС се създава и Национална научна мрежа "Улавяне и утилизация на въглероден диоксид".

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   ВЕИ   енергийни системи   ТУ - София  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...