Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

ЕК и промишлеността инвестират 22 млрд. евро в научни изследвания и иновации

18.06.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) стартира 11 нови европейски партньорства заедно с промишлеността с цел да стимулира инвестициите в научни изследвания и иновации и да преодолее основните предизвикателства, свързани с климата и устойчивостта. В съответствие с целите на двойния екологичен и цифров преход партньорствата ще осъществят и амбициите на Европейския съюз (ЕС) в областта на цифровите технологии за следващото десетилетие. Те ще получат над 8 млрд. евро от новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г. "Хоризонт Европа". Общият размер на поетите задължения от страна на частни партньори и на държавите членки възлиза на около 22 млрд. евро.

Това финансиране ще позволи на партньорствата да търсят новаторски решения в широк мащаб, например за справяне с емисиите от енергоемките и трудните за декарбонизация отрасли като например корабоплаването и производството на стомана, както и за разработване и внедряване на високоефективни акумулаторни батерии, устойчиви горива, инструменти за изкуствен интелект, технологии за данни, роботика и др. Обединяването на усилията, ресурсите и инвестициите в голям мащаб в рамките на партньорствата също така ще доведе до дългосрочни положителни въздействия, ще повиши европейската конкурентоспособност и технологичен суверенитет и ще създаде работни места и растеж, посочват от ЕК.

Единадесетте европейски партньорства включват партньорства за европейски облак за отворена наука, за изкуствен интелект, данни и роботика, партньорство в областта на фотониката, за производство на нисковъглеродна стомана, партньорство Made in Europe, Processes4Planet, за ориентирана към хората устойчива архитектурна среда, за автомобилен транспорт с нулеви емисии, за свързана, съвместна и автоматизирана мобилност, партньорство в областта на акумулаторните батерии и за воден транспорт с нулеви емисии.

Партньорствата ще започнат да функционират незабавно. Церемонията по подписването на меморандумите за разбирателство за стартирането им ще се състои на 23 юни по време на Европейските дни на научните изследвания и иновациите.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   Хоризонт Европа   изкуствен интелект   роботика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...