Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Групата Аурубис стартира пилотно производство на медни аноди с водород

17.06.2021   |   Бизнес
 

Групата Аурубис започна поредицата от изпитвания за използване на водород в промишлени мащаби при производството на медни аноди в завода в Хамбург. Работата по пилотния проект, при който вместо природен газ в производственото съоръжение (анодна пещ) се въвеждат водород и азот, протича по план, съобщават от компанията.

Плановете на компанията са първоначално чрез настоящите изпитвания да се оцени реакцията на съоръжението към въвеждането на водород и да се гарантира, че отделните производствени етапи, които са силно чувствителни в енергоемкия процес по производство на метали, протичат безпроблемно.

Според Аурубис в средносрочен план водородът може да замести изкопаемите горива в производствения процес, което в крайна сметка ще направи производството по-благоприятно за климата. Поради високата реактивност на водорода групата Аурубис очаква повишена ефективност и в производствения процес.

"Водородът отдавна се смята за енергийния източник на бъдещето. В допълнение към електричеството той може да се превърне в енергийния източник на днешния ден, ако се създадат конкурентни параметри за неговото използване. С успешното стартиране на пилотното производство с водород групата Аурубис показва как може да изглежда въглеродно неутралното бъдеще с помощта на иновациите", каза изпълнителният директор на Аурубис Роланд Харингс.

Емисиите на CO2 при производството на групата Аурубис вече са значително по-ниски от средните за сектора, посочват от компанията и допълват, че използвайки водород, може да се постигне допълнително значително намаляване на емисиите. По думите на директора на завода д-р Йенс Якобсен потенциалът за намаляване на емисиите на хамбургското предприятие в този район възлиза на 6200 тона CO2 годишно.

Комплексните изпитвания, започнали на 27 май, ще изследват използването на водород при непрекъснат режим на работа до края на лятото. Дългосрочната цел е да се определят условията, при които водородът може да се използва за полуване (разбъркване, дразнене) в анодната пещ вместо природен газ. Освен това техническите идеи и знания, събрани в този процес, имат за цел да създадат основата за допълнителни водородни дейности в групата Аурубис.

     
Източник: Аурубис България

Ключови думи: Аурубис   медодобивна индустрия   водород  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...