Industry Info  
Festo
Festo

Българският петаскейл суперкомпютър постигна по-голяма от планираната изчислителна мощност

14.06.2021   |   Технологии
 

Българският петаскейл суперкомпютър "Discoverer", част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, оперативно постигна и надмина планираната изчислителна мощност и производителност по време на тестовете, извършени от компанията доставчик на машината Атос, съобщиха от София Тех Парк, където е позициониран суперкомпютърът.

При 100% натоварване на мощностите производителната мощ на "Discoverer" е достигнала 4,518 петафлопа при планирани 4,44 петафлопа, а отчетената върхова производителност е била 6,006.37 петафлопа при заложени 6 петафлопа.

"Тестовете дават увереност, че машината ще бъде включена в световната класация за производителност на суперкомпютри "Топ 500", заяви председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев.

Включването на "Discoverer" сред първите 500 високопроизводителни машини в международен мащаб ще постави страната ни на световната карта на високотехнологичните държави и ще я превърне в дигитален хъб в Югоизточна Европа, отбелязват от София Тех Парк.

Проектът "Суперкомпютър Петаскейл– България" се финансира от бюджетите на българската държава и EuroHPC JU. Основаната му цел е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC JU, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания.

     
Източник: София Тех Парк; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: София Тех Парк   EuroHPC JU   петаскейл суперкомпютър  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...