Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

БВП на страната бележи спад от 1,8% през първото тримесечие на 2021 г.

11.06.2021   |   Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) отчете спад от 1,8% на БВП през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година и повишение от 2,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г.

През първите три месеца на 2021 г. индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,6% до 26,5%. Относителният дял на аграрния сектор е 2,2% и запазва равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година, докато делът на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката – този на услугите, се увеличава до ниво от 71,3% при 70,7% през съответния период на предходната година.

През периода януари – март 2021 г. крайното потребление нараства с 2,1% спрямо последното тримесечие на 2020 г., а бруто капиталообразуването намалява с 2,0%. Износът на стоки и услуги повишава равнището си спрямо предходното тримесечие с 6,7%, а вносът – с 2,7%.

На годишна база е отчетен спад от 1,7% в брутната добавена стойност, като той се дължи на намаление от 7,3% в секторите култура, спорт и развлечения, други дейности, дейности на домакинствата като работодатели, недиференцирани дейности на домакинствата по производство на стоки и услуги за собствено потребление, дейности на екстериториални организации и служби, спад от 6% в секторите добивна промишленост, преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване, 5,8% в секторите търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство и на понижение от 3,6% в строителството. Негативно влияние има и спадът от 5,9% при износа на стоки и услуги. Същевременно през първото тримесечие на 2021 г. вносът на стоки и услуги се е увеличил с 1,9% спрямо същия период на предходната година.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   БВП   добивна промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...