Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

ЕК призова България да подобри разпоредбите в областта на замърсяването от промишлени дейности

10.06.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) изпрати мотивирано становище до България за това, че не е транспонирала правилно в националното си законодателство всички елементи на Директивата относно емисиите от промишлеността (Директива 2010/75/ЕС).

Промишлените дейности оказват значително въздействие върху околната среда и в Директивата се определят правила за дейностите, които включват елиминирането или намаляването на емисиите във въздуха, водите и земята и предотвратяването на генерирането на отпадъци.

Според ЕК България е транспонирала правилно повечето от разпоредбите на Директивата, но някои аспекти не са отразени коректно. Сред тях е изричното изискване да се прави повторна оценка на дерогацията, свързана с по-малко строги ограничения на емисиите, при всяко преразглеждане на разрешително и да се извършват инспекции с цел разследване на сериозни екологични жалби, аварии, инциденти и случаи на неспазване във възможно най-кратък срок, вместо в рамките на 30 дни.

България разполага със срок от два месеца, за да отговори и да предприеме необходимите мерки. В противен случай ЕК може да сезира Съда на Европейския съюз.

     
Източник: ЕК; Снимка Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   промишлено замърсяване  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...