Industry Info  
Festo
Festo

97% от членовете на ГБИТК биха инвестирали отново в страната

09.06.2021   |   Бизнес
 

Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) обяви резултатите от годишната си анкета за бизнес средата в България. Тази година в проучването, проведено от 15 март до 16 април, се включиха 60 фирми, членки на ГБИТК.

Запитани как ще се развият инвестиционните им разходи през тази година в сравнение с предходната, 53% от фирмите отговарят, че те ще останат без промяна. 97% от запитаните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България, като 41% смятат страната ни за атрактивно място за инвестиции.

От ГБИТК отбелязват, че едва 7% от участниците оценяват икономическата обстановка в България като добра. За сравнение в проведената последно през 2019 г. анкета делът на оптимистично настроените е бил 25%. 52% от анкетираните фирми не очакват промяна на развитието на българската икономика през тази година. Оптимистични според ГБИТК са данните, че почти половината от участниците в анкетата (48%) оценяват настоящото бизнес състояние на своята компания като добро.

Що се отнася до работната ръка, 30% от анкетираните фирми планират да наемат нови служители, докато 13% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. 51% от компаниите изпитват трудности при намирането на квалифицирани работници, като едва 19% са доволни от качеството на академичното образование и само 17% – от качеството на професионалното образование.

На въпроса "Кои последици от коронавирусната пандемия в момента оказват най-голямо въздействие върху вашата компания?" 69% от анкетираните посочват ограниченията при пътуване, а 47% – анулирането на търговски събития и панаири. 61% от участниците в анкетата очакват икономиката на България да се възстанови през 2022 г., както и да възвърнат оборота си от преди пандемията от COVID-19 също през 2022 г.

     
Източник: ГБИТК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...