Industry Info  
Festo
Festo

97% от членовете на ГБИТК биха инвестирали отново в страната

09.06.2021   |   Бизнес
 

Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) обяви резултатите от годишната си анкета за бизнес средата в България. Тази година в проучването, проведено от 15 март до 16 април, се включиха 60 фирми, членки на ГБИТК.

Запитани как ще се развият инвестиционните им разходи през тази година в сравнение с предходната, 53% от фирмите отговарят, че те ще останат без промяна. 97% от запитаните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България, като 41% смятат страната ни за атрактивно място за инвестиции.

От ГБИТК отбелязват, че едва 7% от участниците оценяват икономическата обстановка в България като добра. За сравнение в проведената последно през 2019 г. анкета делът на оптимистично настроените е бил 25%. 52% от анкетираните фирми не очакват промяна на развитието на българската икономика през тази година. Оптимистични според ГБИТК са данните, че почти половината от участниците в анкетата (48%) оценяват настоящото бизнес състояние на своята компания като добро.

Що се отнася до работната ръка, 30% от анкетираните фирми планират да наемат нови служители, докато 13% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. 51% от компаниите изпитват трудности при намирането на квалифицирани работници, като едва 19% са доволни от качеството на академичното образование и само 17% – от качеството на професионалното образование.

На въпроса "Кои последици от коронавирусната пандемия в момента оказват най-голямо въздействие върху вашата компания?" 69% от анкетираните посочват ограниченията при пътуване, а 47% – анулирането на търговски събития и панаири. 61% от участниците в анкетата очакват икономиката на България да се възстанови през 2022 г., както и да възвърнат оборота си от преди пандемията от COVID-19 също през 2022 г.

     
Източник: ГБИТК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ГБИТК   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...