Industry Info  
Festo
Festo

ЕК и "Революционна енергия" ще инвестират заедно в чисти технологии за нисковъглеродната промишленост

08.06.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) и мрежата "Революционна енергия", основана от Бил Гейтс, ще си сътрудничат, за да стимулират инвестициите в ключови технологии в областта на климата, които ще спомогнат за постигането на икономика с нулеви нетни емисии, съобщиха от ЕК.

Новото партньорство има за цел да мобилизира нови инвестиции в размер до 820 млн. евро или 1 млрд. долара между 2022 и 2026 г. за изграждане на широкомащабни демонстрационни проекти със стопански характер за чисти технологии, чрез които да се намалят разходите за тяхната реализация, да се ускори внедряването им и да се постигане значително намаляване на емисиите на CO2 в съответствие с Парижкото споразумение.

В рамките на партньорството ще се инвестира в проекти на ЕС с голямо въздействие. Първоначално инвестициите ще са насочени към четири сектора, които имат висок потенциал да допринесат за постигането на икономическите и климатичните амбиции, заложени в Европейския зелен пакт – "зелен" водород, устойчиви авиационни горива, пряко улавяне от въздуха и дълготрайно съхранение на енергия.

Стремежът е да се разшири използването на ключови интелигенти технологии, съобразени с изменението на климата, и да се ускори преходът към устойчива промишленост в Европа. 

Партньорството между ЕК и програмата "Катализатор" на мрежата "Революционна енергия" ще бъде насочено към технологии, които са доказали, че водят до намаляване на емисиите на парникови газове, но които понастоящем са твърде скъпи, за да бъдат масово внедрени и да се конкурират с традиционните технологии, основани на изкопаеми горива.

Предвижда се финансирането от ЕС за партньорството да бъде осигурено по линия на "Хоризонт Европа" и Фонда за иновации в рамките на InvestEU в съответствие с установените процедури за управление.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   чисти технологии  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...