Industry Info  
Festo
Festo

ЕК с насоки за прилагането на новите правила относно пластмасовите продукти за еднократна употреба

04.06.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) предостави насоки във връзка с правилата на Европейския съюз (ЕС) относно пластмасовите продукти за еднократна употреба. Целта на тези правила е да се намалят морските отпадъци от пластмасови продукти за еднократна употреба и да се насърчи преходът към кръгова икономика с новаторски и устойчиви бизнес модели, продукти и материали, обясняват от ЕК.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс коментира, че правилата за намаляване на замърсяването с пластмаси са амбициозни и идват в отговор на призивите на гражданите за решителни действия, като превръщат ЕС в лидер в световната борба с морските отпадъци.

Съгласно правилата на ЕС от 2019 г. относно пластмасовите продукти за еднократна употреба до 3 юли тази година държавите членки трябва да гарантират, че определени пластмасови продукти за еднократна употреба вече не се пускат на пазара на ЕС. Това са избрани продукти, за които на пазара съществуват достъпни алтернативи, които не съдържат пластмаса. За други пластмасови продукти — като риболовни уреди, пластмасови торбички за еднократна употреба, бутилки, съдове за напитки и храни за незабавна консумация, пликове и обвивки, филтри за тютюн, санитарни артикули и мокри кърпички, се прилагат различни мерки. Последните включват ограничаване на тяхната употреба, намаляване на тяхното потребление и предотвратяване на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци чрез изисквания за етикетиране, схеми за разширена отговорност на производителя (принципа "замърсителят плаща"), кампании за повишаване на осведомеността и изисквания за проектиране на продуктите.

Насоките, приети от ЕК, имат за цел да гарантират, че новите правила се прилагат правилно и еднакво в целия ЕС. В тях се обясняват основните определения и термини, като те са разработени след обстойни консултации с държавите членки и взаимодействия с широк кръг заинтересовани страни, посочват от Комисията.

Можете да се запознаете с насоките тук.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   пластмаси   опаковки   кръгова икономика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...