Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Три пъти повече новоинсталирани вятърни мощности на година са необходими за постигане на нулеви емисии

04.06.2021   |   Бизнес
 

Световният пазар на вятърна енергия постигна рекорден ръст през 2020 г. с нови мощности с общ капацитет от 93 GW – увеличение от 53% спрямо предходната година. Доклад на Световния съвет за вятърна енергия (GWEC) обаче предупреждава, че този ръст не е достатъчен, за да се гарантира преминаването към нулеви емисии до 2050 г.

Според Global Wind Report 2021 темпът на въвеждане на нови мощности трябва да се ускори три пъти през следващото десетилетие, за да се постигнат заложените цели за преминаване към нулеви емисии и да се избегнат най-лошите сценарии, свързани с климатичните промени.

През последните десет години пазарът на вятърна енергия нарасна четири пъти и се конституира като един от най-конкурентните по отношение на разходите и устойчиви източници на енергия в света. През 2020 г. рекордният ръст бе подпомогнат от увеличението на мощностите в Китай и САЩ – двата най-големи пазара на вятърна енергия, които заедно инсталираха 75% от новите мощности през миналата година и притежават над половината от всички вятърни мощности в света.

В момента светът разполага с мощности с общ капацитет от 743 GW, което позволява намаление от 1,1 млрд. т на световните въглеродни емисии, което е еквивалентно на въглеродните емисии на Южна Америка. Това обаче не е достатъчно за постигането на заложените целите за декарбонизация до 2050 г. Според изчисления на международни организации като Международна агенция по възобновяема енергия (IRENA) и Международната агенция по енергетика (IEA) светът трябва да изгражда нови вятърни мощности с общ капацитет от поне 180 GW всяка година, за да се ограничи глобалното затопляне под 2°C над прединдустриалните нива, и мощности с общ капацитет от до 280 GW годишно, за да има шанс да постигне нулеви емисии до 2050 г. Това означава, че индустрията и законодателите трябва да си сътрудничат и да действат бързо, за да ускорят развитието на сектора, посочват от GWEC.

     
Източник: GWEC; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: GWEC   вятърна енергия   IRENA   IEA   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...