Industry Info  
Festo
Festo

Вятърната енергетика ще създаде 3,3 млн. нови работни места през следващите пет години

01.06.2021   |   Бизнес
 

В нов доклад на Световния съвет за вятърна енергия (GWEC) се твърди, че благодарение на ускорената експанзия в сектора през следващите пет години може да бъдат създадени 3,3 млн. нови работни места. В тази бройка са включени не само работните места във вятърните ферми, но и тези, които ще бъдат създадени по цялата верига на стойността в сектора.
 
С налични вятърни мощности с капацитет от 751 GW, ветроенергийният сектор вече е създал близо 1,2 млн. работни места по света, сочат данни на Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA). Водещите страни в бранша са създали стотици хиляди работни места. По данни на GWEC през 2020 г. работните места в сектора са били приблизително 550 000 в Китай, 260 000 в Бразилия, 115 000 в САЩ и 63 000 в Индия.
 
Нови вятърни мощности с общ капацитет от 470 GW се очаква да бъдат изградени в периода от 2021 до 2025 г. Това може да доведе до създаването на устойчива и дългосрочна заетост за 3,3 млн. души през следващите 25 години. Повечето от тези работни места ще се създадат в бързо растящи пазари като Китай, САЩ, Индия, Германия, Обединеното кралство, Бразилия, Франция, Швеция, Испания, Южна Африка и Тайван.
 
Изпълнителният директор на GWEC Бен Бакуел коментира, че ветроенергийният сектор умее да генерира висококачествена и дългосрочна заетост и да възражда местните общности, създавайки голямо разнообразие от индустриални възможности. "Докато светът все още е под влиянието на икономическите ефекти от пандемията от COVID-19, правителствата трябва да се насочат към вятърната енергия като ключова индустрия за създаване на работните места, необходими за възстановяването на техните икономики", посочи Бакуел.

     
Източник: GWEC; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: GWEC   вятърна енергия   ВЕИ   IRENA  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...