Industry Info  
Festo
Festo

Център за интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии бе открит в ТУ в Пловдив - 31.05.2021

31.05.2021   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В Технически университет – София филиал Пловдив официално бе открита сградата на реновирания 3-ти корпус на висшето училище, в който ще се помещават 20 научни лаборатории като част от проекта за изграждане на нов Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии".

Проектът се осъществява с финансиране от 2 223 300,80 лв., отпуснати по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез европейските структурни и инвестиционни фондове.

В момента екип на ТУ – София филиал Пловдив подготвя и обявява обществени поръчки за доставката на научна апаратура на стойност 9,8 млн. лв. за оборудването на новите лаборатории.

"В университета имаме научноизследователски сектор със специализирани лаборатории, в които правим разработки, необходими на компании, обръщащи се към нас за инженерна помощ. По този начин ще работи и Центърът за компетентност, само че на много по-високо научно и инженерно ниво", посочи директорът на ТУ – София филиал Пловдив д-р инж. Въльо Николов. Той добави, че резултатите от научните изследвания ще бъдат общодостъпни и безвъзмездно предоставени на всички, които проявяват интерес към тях.

Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел от своя страна отбеляза, че Центърът за компетентност има перспективи за развитие, финансирани със средства от над 100 млрд. евро от програмата "Хоризонт Европа" и програма "Еразъм +", чийто бюджет е 28 млрд. евро.

Пламен Панчев – създател и управител на клъстер "Тракия икономическа зона" заяви, че компаниите от зоната имат добър опит в работата си с екипа на ТУ – София филиал Пловдив и разчитат, че новата научна база на Центъра за компетентност ще направи съвместните инженерни проекти по-ефективни.

     
Източник: ТУ – София: Снимка: Facebook Мария Габриел

Ключови думи: ТУ – София   ЕС   ЕК   мехатроника   енергоспестяващи системи   центрове за компетентност   ТИЗ  

Област: Проекти  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...