Industry Info  
Festo
Festo

Каолин с отличие за най-зелена технология в конкурса "Най-зелените компании в България"

28.05.2021   |   Бизнес
 

Каолин получи две отличия в конкурса "Най-зелените компании в България", иницииран от b2b Media, за проекта за изграждането на Филтърно-сушилен цех 3 във Фабрика Ветово.

Компанията спечели първа награда в категорията "Най-зелена технология" и 3-то място в категория "Най-зелена инвестиция".

В края на 2020 г. в най-голямата фабрика на Каолин  – Обогатителна фабрика Ветово, беше въведен в експлоатация изцяло нов филтърно-сушилен цех за стоков каолин. Проектът е на стойност 7,5 млн. евро и осигурява производствен капацитет от 90 000 t обогатен каолин годишно.

Новата производствена мощност включва редица иновативни технологични решения и енергоспестяващо оборудване от последно поколение, отбелязват от фирмата.

Сред внедрените иновативните решения са използването на ултра високоефективен компресиран ламелен сгъстител за утаяване на каолиновите частици, филтър преси от мембранен тип с функция за автоматично шейкинг разтоварване и сушилня с изключително малка сушилна площ от 2,75 m2 и производителност от 12,5 t/h.

С помощта на нововъведенията Каолин е намалила необходимата електроенергия за производството на 1 t каолин от 37 kW/t на 19 kW/t или с около 48,65% за тон продукт. Природният газ, използван в новия вид сушилня, е 19 m3/t спрямо досегашните 35 m3/t, което е намаление с около 45% за тон произведен продукт. Ламелният сгъстител способства за максимално извличане на полезната фракция от каолиновата суспензия, респективно значително намалява количеството технологичен отпадък от процеса, отбелязват от компанията.

     
Източник: Каолин

Ключови думи: Каолин   филтърно-сушилен цех   зелени технологии   автоматизация  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...