Industry Info  
Festo
Festo

Водородните горива не са решението на проблема с въглеродните емисии, смятат германски изследователи

26.05.2021   |   Бизнес
 

Водородните горива би трябвало да се използват предимно в сектори като авиация или в индустриални процеси, които не могат да бъдат електрифицирани. Производството им е твърде неефективно и скъпо, а гарантирането на наличност – твърде несигурно, за да могат широко да заменят изкопаемите горива, твърди екип от изследователи от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата (PIK).

Според тях за повечето сектори електрификацията и батерийните технологии имат много по-голям смисъл от икономическа гледна точка. Като цяло, да се разчита на водородните горива, произведени с настоящите енергийни миксове, и запазването на технологиите с вътрешно горене, с които те са съвместими, може да доведе до запазване на зависимостта от изкопаемите горива и до увеличаване на емисиите на парникови газове, вместо до намаляването им. „Единствено при системи, които използват само възобновяеми енергийни източници, водородните горива могат да бъдат ефективно средство за стабилизиране на климата”, коментира Джордан Еверал, съавтор на проучването.

Дори при използване на 100% електричество от ВЕИ, разходите за намаляването на въглеродните емисии с един тон чрез използване на водородни горива в момента биха били 800 евро за течни и 1200 за газообразни горива, изчисляват от PIK. Това е много по-скъпо от сегашните цени на въглеродните емисии в Европейската схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове (ЕСТЕ), които в момента са под 50 евро за тон. Все пак, ако техническият прогрес продължи, както и инвестициите във водород и свързани индустрии, към 2050 г. тези разходи могат да спаднат до 20 евро за течни и 270 евро за газообразни горива. При увеличаване на цените за СО2 емисиите, водородните горива биха могли да станат конкурентно решение накъде към 2040 г. Това обаче е твърде късно за секторите, които биха могли да се електрифицират, с оглед на спешната нужда от намаляване на емисиите, посочват от PIK.

Все пак изследователите отбелязват, че въпреки несигурността по отношение на бъдещите разходи, водородните горивата имат потенциала да се превърнат в поддържаща технология за замяната на всички изкопаеми горива около 2040 – 2050 г.

     
Източник: PIK; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: PIK   ВЕИ   водородни горива   ЕСТЕ  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...