Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

СПБ представи данни за постиженията на пивоварите в областта на кръговата икономика през 2020 г.

19.05.2021   |   Бизнес
 

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) публикува данни за резултатите от прилаганите от българските пивовари програми за кръгова икономика през 2020 г.

По отношение на разделното събиране и рециклирането на отпадъците от СПБ подчертават, че у нас всички генерирани отпадъци в предприятията се събират разделно и непрекъснато се търсят възможности за оползотворяване и рециклиране на всеки отделен отпадък. През 2020 г. от пуснатите на пазара опаковки от членовете на сдружението са рециклирани приблизително 7900 т стъклени бутилки, 1700 т PET бутилки и 300 т хартия. Събрани за рециклиране са и над 2000 т кенове.

През последните 10 години българските пивовари са постигнали намаление на използваната вода близо три пъти, като за производството на един хектолитър пиво днес се използват средно между 3 и 4 хектолитра вода. В трите големи пивоварни компании пречистването на водите се извършва чрез анаеробни биологични инсталации, с които се постига 100% третиране и 90% пречистване на производствените води.

Използването на електроенергия в производството е намалено с 30% благодарение на инвестиции в енергийна ефективност и оптимизиране на ресурсите. По данни на СПБ при производството на един хектолитър пиво при някои от компаниите през 2020 г. се използват само 22 MJ ток. За последните 2 години, в зависимост от въведените зелени иновации, относителните въглеродни емисии на големите пивоварни компании също са намалени средно с 12 – 14%, а с рециклирането на стъклените бирени бутилки са спестени 2500 т СО2.

Коментирайки тези резултати, изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова съобщи, че основната тематика на Националната бирена академия на СПБ през 2021 г. е насочена към зелената идея, практики и обучения за екоотпечатъка на пивоварите.

     
Източник: СПБ

Ключови думи: СПБ   пивоварна индустрия   кръгова икономика  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...