Industry Info  
Festo
Festo

Перспективите за растеж на икономиката на ЕС се подобряват, смятат от ЕК

14.05.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) публикува пролетната си икономическа прогноза за 2021 г. Според нея икономиката на Европейския съюз (ЕС) ще нарасне с 4,2% през тази година и с 4,4% през 2022 г. Предвижда се икономиката на еврозоната да нарасне с 4,3 % през 2021 г. и с 4,4 % през следващата година.

От Комисията отбелязват, че се наблюдава значително подобрение на перспективите за растеж в сравнение с икономическата прогноза от зимата на 2021 г., публикувана през февруари. Темповете на растеж ще продължат да се различават в рамките на ЕС, но до края на 2022 г. икономиките на всички държави членки следва да се завърнат към предкризисните нива, коментират от ЕК.

Пандемията от COVID-19 представлява шок от исторически мащаб за европейските икономики, като през 2020 г. икономиката на ЕС се сви с 6,1 %, а на еврозоната – с 6,6 %.

Възстановяването на европейската икономика, което започна миналото лято, беше в застой през четвъртото тримесечие на 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г., тъй като бяха въведени нови мерки в областта на общественото здраве, за да се ограничи нарастването на броя на случаите на COVID-19. Очаква се обаче ЕС и икономиките от еврозоната да се възстановят силно, тъй като делът на ваксинираните се увеличава и ограниченията се смекчават. Този растеж ще се дължи на частното потребление, инвестициите и нарастващото търсене на износ от ЕС вследствие на укрепването на световната икономика, обясняват от Комисията.

Очаква се през 2022 г. публичните инвестиции като дял от БВП да достигнат най-високото си равнище за повече от десетилетие. Това ще бъде стимулирано от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU, посочват от ЕК.

Според Комисията рисковете, свързани с перспективите, са все още високи и ще останат такива, докато сянката на пандемията от COVID-19 е надвиснала над икономиката.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   COVID-19   икономически растеж  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...