Industry Info  
Festo
Festo

Перспективите за растеж на икономиката на ЕС се подобряват, смятат от ЕК

14.05.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) публикува пролетната си икономическа прогноза за 2021 г. Според нея икономиката на Европейския съюз (ЕС) ще нарасне с 4,2% през тази година и с 4,4% през 2022 г. Предвижда се икономиката на еврозоната да нарасне с 4,3 % през 2021 г. и с 4,4 % през следващата година.

От Комисията отбелязват, че се наблюдава значително подобрение на перспективите за растеж в сравнение с икономическата прогноза от зимата на 2021 г., публикувана през февруари. Темповете на растеж ще продължат да се различават в рамките на ЕС, но до края на 2022 г. икономиките на всички държави членки следва да се завърнат към предкризисните нива, коментират от ЕК.

Пандемията от COVID-19 представлява шок от исторически мащаб за европейските икономики, като през 2020 г. икономиката на ЕС се сви с 6,1 %, а на еврозоната – с 6,6 %.

Възстановяването на европейската икономика, което започна миналото лято, беше в застой през четвъртото тримесечие на 2020 г. и през първото тримесечие на 2021 г., тъй като бяха въведени нови мерки в областта на общественото здраве, за да се ограничи нарастването на броя на случаите на COVID-19. Очаква се обаче ЕС и икономиките от еврозоната да се възстановят силно, тъй като делът на ваксинираните се увеличава и ограниченията се смекчават. Този растеж ще се дължи на частното потребление, инвестициите и нарастващото търсене на износ от ЕС вследствие на укрепването на световната икономика, обясняват от Комисията.

Очаква се през 2022 г. публичните инвестиции като дял от БВП да достигнат най-високото си равнище за повече от десетилетие. Това ще бъде стимулирано от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU, посочват от ЕК.

Според Комисията рисковете, свързани с перспективите, са все още високи и ще останат такива, докато сянката на пандемията от COVID-19 е надвиснала над икономиката.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   COVID-19   икономически растеж  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...