Industry Info  
Festo
Festo

ЕК предлага нови правила за високи постижения и доверие в изкуствения интелект

21.04.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия предлага нови правила и действия с цел Европа да стане световен център за надежден изкуствен интелект (AI).

Комбинацията от първата по рода си правна рамка по отношение на AI и новия координиран с държавите членки план ще гарантира безопасността и основните права на хората и предприятията и същевременно ще активизира в целия Европейски съюз (ЕС) навлизането на AI и инвестициите и иновациите в него, посочват от ЕК. Този подход ще бъде допълнен от нови правила относно машините, като за целта правилата за безопасност ще бъдат адаптирани с цел да се увеличи доверието на потребителите в новото гъвкаво поколение продукти.

По думите на комисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон предложенията имат за цел да се укрепи позицията на Европа като световен център за високи постижения в AI — от лабораторията до пазара, да се гарантира, че AI в Европа зачита европейските ценности и норми и да се впрегне потенциалът му за промишлено приложение.

Новите правила ще се прилагат пряко по еднакъв начин във всички държави членки въз основа на ориентирано към бъдещето определение за AI. Те следват основан на риска подход, като системите с AI, които се считат за несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и правата на хората, ще бъдат забранени.

Комисията предлага националните компетентни органи за надзор на пазара да следят за прилагането на новите правила. Ще бъде създаден Европейски съвет за изкуствения интелект, който да улесни тяхното прилагане и да стимулира разработването на стандарти за AI. В допълнение за AI, който не е високорисков, се предлагат доброволни кодекси за поведение, както и регулаторни лаборатории, които да улеснят отговорните иновации.

В рамките на актуализирания Координиран план ще се използва финансиране, заделено чрез програмите "Цифрова Европа" и "Хоризонт Европа", както и чрез Механизма за възстановяване и устойчивост.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   AI   изкуствен интелект  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...