Industry Info  
Festo
Festo

През 2021 г. се очаква спад на инвестициите в промишлеността от над 15%

15.04.2021   |   Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за инвестиционната активност сред промишлените предприятия през 2020 г. и плановете им за 2021 г.

Данните показват спад от 8,7% в разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2020 г. спрямо 2019 г. Тази година очакванията са за спад от 15,5% в сравнение с 2020 г.

Делът на частния сектор в общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи е 85,2%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните програми със 17,5% спрямо 2020 г.

Най-голям относителен дял в инвестициите през 2021 г. се очаква да има производството на стоки за междинно потребление – 38,2%, като се предвижда понижение от 13,8% в сравнение с предходната година. Следват енергетичните и свързаните с водата сектори с дял от 31,1%, като в тази група се очаква увеличение от 4,7% спрямо 2020 г. С най-малък дял – от 15,8%, е производството с недълготрайни потребителски стоки, като мениджърите предвиждат свиване на инвестиционните програми с 30,8% в сравнение с предходната година.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   инвестиционна активност  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...