Industry Info  
Festo
Festo

Капиталовите разходи във ВЕИ сектора може да достигнат рекордни нива през 2021 г.

07.04.2021   |   Бизнес
 

Капиталовите разходи във ВЕИ сектора може да достигнат рекордните 243 млрд. долара през 2021 г., приближавайки се до нивата на разходите в петролната и газовата индустрия, които ще бъдат около 311 млрд. евро, се твърди в анализ на Rystad Energy.

През 2021 г. капиталовите разходи за вятърни паркове, разположени на суша, ще се увеличат на 100 млрд. долара от 94 млрд. долара през 2020 г. При фотоволтаичните централи капиталовите разходи ще се повишат до 96 млрд. долара от 88 млрд. долара през 2020 г., докато разходите за плаващи вятърни паркове ще се увеличат до 46 млрд. долара от 43 млрд. долара през 2020 г.

По-голямата част от новите проекти са в Азия, където в момента се строят мощности с капацитет от 156 GW. Следва Европа с нови проекти с капацитет 32 GW. Решението на Китай да намали субсидирането на проекти за възобноваема енергия от януари тази година е причината реализацията на много проекти да стартира по-рано от предвиденото. Голяма част от разходите се дължат на плаващия вятърен парк Rudong с планирана мощност от 800 MW и Zhuozi County Project с планирана мощност от 2 GW в Китай и на проекта Hornsea 2 с 1,4 GW мощности в крайбрежието на Обединеното кралство.

През 2020 г. компаниите от петролния и газовия сектор са регистрирали спад в приходите от 23%, докато компаниите от сектора на възобновяемите енергия са се радвали на ръст в продажбите от 18%. При компаниите, предлагащи услуги в енергийния сектор, се забелязва сходна тенденция. През 2020 г. приходите на компаниите, извършващи сондажни дейности, са спаднали с 35%, а спадът при оборудването за сондажи е 25%. В същото време доставчиците на услуги за ВЕИ са увеличили приходите си с 20%, а тези за фотоволтаични инсталации – с 14%.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   ВЕИ   петролна и газова индустрия  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Бизнес

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...