Industry Info  
Festo
Festo

Правителството отпусна 13,1 млн. лв. на Фонда за научни изследвания

02.04.2021   |   Бизнес
 

Правителството отпусна 13,1 млн. лв. на Фонда за научни изследвания (ФНИ) към Министерството на образованието за финансиране на проекти за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19, съобщиха от Министерски съвет (МС).

Премиерът Бойко Борисов уточни, че част от средствата са предвидени за изпълнението на годишната програма на ФНИ за 2021 г.

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски постави акцент върху ползите от финансирането на фундаменталните научни изследвания на проектен принцип. По неговите думи те са в основата на приложните и иновационните изследвания.

Средствата за финансиране на конкурсни проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3,1 млн. лв. С останалите до 10 млн. лв. ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

Очаква се в резултат на изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти, посочват от кабинета.

     
Източник: МС; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МС   ФНИ   БАН   фундаментални научни изследвания  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...