Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Цените в промишленото производство отбелязват ръст на годишна база през февруари

01.04.2021   |   Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за цените на производител в промишлеността през февруари 2021 г. Те сочат увеличение от 1,3% спрямо януари 2021 г. и с 3,1% спрямо февруари 2020 г.

На месечна база повишение от 2% е регистрирано в преработващата промишленост, 3,1% в добивната промишленост и едва 0,3% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Спрямо януари 2021 г. по-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали – 5,4%. Следват производството на химични продукти с 2,9% и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели с 2,5%. По-съществено понижение на цените е отчетено при производството на тютюневи изделия – 1,3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и обработка на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм – по 1%.

На годишна база увеличение на цените от 17,4% е регистрирано в добивната промишленост и 3,3% в преработващата промишленост. Отново най-ниско е увеличението при производството на електрическа и топлоенергия и газ – 0,6%. В преработващата промишленост по-значителен ръст спрямо февруари 2021 г. е отчетен при производството на основни метали – 29,9%, производството на химични продукти – 4,8% и производството на хранителни продукти – 3,7%. Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – 2,9% и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – 1,7%.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   преработваща промишленост   добивна промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...