Industry Info  
Festo
Festo

Баркодът става на 50 години

31.03.2021   |   Бизнес
 

През 2021 г. се отбелязват 50 години от въвеждането на създадения от GS1 т.нар. "универсален продуктов код", известен днес като "Глобален номер на търговската единица (GTIN) ", който служи за уникалната идентификация на всеки отделен продукт и е основата на баркода.

Ежедневно в света са извършват над 6 милиарда сканирания на баркодове. 

"Това е една значима, неразказана история от съвременната икономика. Преди точно половин век яростни конкуренти оставят различията си настрана и се обединяват около идеята за използване на GTIN, което води до създаването на баркода и развитието на световната търговия", споделя Кати Венгел, изпълнителен вицепрезидент и директор доставки на Johnson & Johnson и председател на Управителния съвет на международната организация GS1.

Всичко започва през 1971 г., когато големи компании от бизнеса с хранителни стоки, търговия на дребно и потребителски стоки като Heinz, General Mills, Kroger и Bristol Meyer се договарят на среща в Ню Йорк за въвеждането на уникална идентификация на всеки отделен продукт. Те вярват, че този универсален код може да бъде използван и извън магазините за хранителни стоки, като например в складовете и управлението на производството и че ще доведе до промени, както във веригата на доставки и така и в потребителското изживяване. Години по-късно баркодът е обявен за революционно нововъведение в търговията и включен в класацията "50 неща, променили съвременната икономика" на BBC. 

Все по-големите изисквания от страна на потребителите за точна информация за продуктите поставят пред стандартизиращите организации ново предизвикателство, а именно да се развие следващо поколение баркод символи (като квадратните такива, вкл. QR кодове), които могат да съдържат в себе си много повече и надеждна информация, като съдържание на алергени, дали продуктът е от биологично производство, информация за неговото влияние върху околната среда и др.

     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: GS1   GTIN   баркод  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...