Industry Info  
Festo
Festo

Бизнесът с рециклиране на пластмаси в Европа възлиза на 3 млрд. евро през 2020 г.

29.03.2021   |   Бизнес
 

Годишният доклад за състоянието на европейската индустрия за рециклиране на пластмаси за 2020 г., изготвен от европейската асоциация на компаниите, рециклиращи пластмаса, Plastics Recyclers Europe (PRE), разкрива, че в Европа през миналата година активни в сектора са били 600 компании с годишен производствен капацитет от 8,5 млн. тона и оборот от 3 млрд. евро.

Според доклада Германия разполага с най-голям капацитет за рециклиране на пластмаси в Европа – над 1,5 млн. тона годишно. Веднага след нея се нарежда Италия с капацитет между 1 и 1,5 млн. тона, следвана от Испания, Франция, Нидерландия и Обединеното кралство, всяка от които разполага с капацитет между 0,5 и 1 млн. тона. Австрия и Полша могат да рециклират между 250 000 и 500 000 тона. Мощностите, с които разполагат Норвегия, Финландия, Ирландия, Дания, Латвия, Литва, Чехия, Унгария, Румъния, България, Гърция, Швейцария и Португалия, позволяват рециклирането на от 50 000 до 250 000 тона годишно. Останалите страни в Европа могат да преработват не повече от 50 000 тона годишно всяка.

Като цяло Европа разполага с производствени мощности, достатъчни за рециклирането на 2,6 млн. тона PET, около 2,4 млн. тона LDPE и около 1,7 млн. тона HDPE и PP. Наличните инсталации за рециклиране на пластмаси годишно могат да се справят и с около 0,8 млн. тона PVC, около 0,6 млн. тона смесена пластмаса, около 0,35 млн. тона инженерна пластмаса и под 10 000 тона PS. Германия е страната с най-големи възможности за рециклиране на всички тези видове пластмаса, следвана от Италия, Обединеното кралство, Испания и Франция. Въпреки че на тези пет страни се падат две трети от общия капацитет за рециклиране на пластмаси с общ дял от 67%, около половината от количеството LPDE и една четвърт от количеството PET се рециклират в други страни.

В настоящия момент в Европа годишно се рециклират около 1,3 млн. тона PET, 1,8 млн. тона PE и около 1,2 млн. тона HDPE/PP.

През 2020 г. броят на фирмите със сертификат EuCertPlast се е увеличил с 27% или с 45 нови инсталации в сравнение с 2019 г. Така общият брой на сертифицираните компании достига 214, като 30% от тях са в Германия, 12% - в Италия, 11% - в Нидерландия и 10% - във Франция.

     
Източник: PRE

Ключови думи: PRE   рециклиране на пластмаси  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...