Industry Info  
Festo
Festo

Улавянето на въглерод е изгоден начин за намаляване на емисиите в тежката промишленост, сочи анализ на IEA

24.03.2021   |   Технологии
 

Улавянето, съхранението и използването на въглерод е сравнително модерен и конкурентен по отношение на разходите вариант за съществено намаляване на емисиите на въглероден диоксид от производствени дейности в тежката промишленост, смятат в Международната агенция по енергетика (IEA).

Според анализ на IEA внедряването на технологии за улавяне, съхранение и използване на въглерод в съществуващите производствени мощности би било много по-изгодно за предприятията, отколкото строежа на нови мощности с алтернативни технологии.

При производството на цимент, където две трети от емисиите се генерират в резултат на химичните реакции, свързани с термичната обработка на варовика, технологиите за улавяне, съхранение и използване на въглерод в момента са единственото мащабно решение за намаляване на емисиите, а в производството на желязо и стомана тези технологии са дори най-изгодният вариант за постигане на ниски въглеродни емисии, посочват от IEA. Прилагането на този подход увеличава разходите с под 10%, докато методи, базирани на използването на електролитен водород, могат да увеличат разходите с от 35 до 75% в сравнение с конвенционалните производствени методи.

Анализът на IEA сочи, че използването на технологии за улавяне, съхранение и използване на въглерод са най-изгодният вариант за намаляване на емисиите и в химическата индустрия. Разходите за внедряването им в производството на амоняк и метанол са около 20-40% по-високи в сравнение с тези на производствата, които не предприемат действия за намаляване на емисиите, докато разходите за внедряване на технологии за електролитен водород са с от 50 до 115% по-високи.

     
Източник: IEA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IEA   улавяне на въглерод   тежка промишленост   въглеродни емисии  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...