Industry Info  
Festo
Festo

МОН ще съфинансира проект за мрежа от центрове за компетентност в областта на HPC, HPDA и AI - 11.03.2021

11.03.2021   |   Начало»Проекти

Министерството на образованието и науката (МОН) подписа споразумение за национално съфинансиране на дейностите по проекта EuroCC през 2021 – 2022 г. Подкрепата на МОН се очаква да допринесе съществено за постигане на целите на проекта.

Проектът EuroCC (National competence centers in the framework of EuroHPC) цели създаването на мрежа от национални центрове за компетентност в трите свързани области HPC (високопроизводителни изчисления), HPDA (анализ на големи масиви от данни) и AI (изкуствен интелект) в 33 европейски държави. В България този център се изгражда от консорциум с координатор ИИКТ-БАН и членове СУ „Св. Климент Охридски“ и УНСС.

Същността на работата на българския Център за компетентност в проекта EuroCC е картографиране на компетентностите в България в областите HPC/HPDA/AI, изясняване на съществуващите пропуски и недостатъци, създаване и прилагане на иновативни програми, процедури, средства, подпомагане на всички заинтересовани страни чрез експертни консултации, популяризиране на областите HPC, HPDA, AI с акцент върху индустрията и публичния сектор и съвместна работа с другите 32 национални центъра в Европа.

     
Източник: БАН; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БАН   EuroCC   HPC   HPDA   AI  

Област: Проекти  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...