Industry Info  
Festo
Festo

ЕП прие програмата InvestEU за стратегически и иновативни инвестиции

10.03.2021   |   Бизнес
 

Европейският парламент (ЕП) прие новата програма InvestEU, която ще мобилизира публични и частни инвестиции и гарантира по-лесен достъп до финансиране.

InvestEU се очаква да мобилизира 400 млрд. евро, които да се инвестират в Европейския съюз (ЕС) от 2021 до 2027 г. Новата програма е част от пакета на ЕС за възстановяване Next Generation EU, възлизащ на 750 млрд. евро. Тя ще насърчава стратегически, устойчиви и иновативни инвестиции и ще се използва за преодоляване на проблемите с пазарната неефективност, неоптималните инвестиции и недостига на инвестиции в целеви сектори.

Програмата ще подкрепя стратегическите инвестиции в производството на фармацевтични продукти, медицински изделия и консумативи и производството на информационни и комуникационни технологии, компоненти и устройства в ЕС.

Тя ще финансира и устойчиви проекти, които могат да имат доказано положително въздействие върху околната среда и климата, както и положително социално въздействие. Тези проекти ще спазват принципа за ненанасяне на значителни вреди, т.е. те не трябва да засягат отрицателно екологичните и социалните цели на ЕС.

Допълнителните инвестиции в целия ЕС ще бъдат разпределени за проекти в областта на устойчива инфраструктура – около 38%, научни изследвания, иновации и цифровизация – 25%, МСП – около 26% и социални инвестиции и умения – около 11%.

Предвижда се Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), който ще допринесе за изпълнението на програмата InvestEU, да получи допълнителни 375 млн. евро.

     
Източник: ЕП

Ключови думи: ЕП   InvestEU   Next Generation EU   ЕС   цифровизация  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
BMG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N
TME

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитиятаЕкспертно
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...