Industry Info  
Festo
Festo

След резкия спад през 2020 г. световните емисии на въглероден диоксид отново нарастват

10.03.2021   |   Бизнес
 

Международната агенция по енергетика (IEA) оповести нови данни, според които през декември 2020 г. световните емисии на въглероден диоксид са надвишили с 2% нивата от декември 2019 г. Това на практика означава, че след големия спад от април 2020 г. в резултат на глобалната пандемия от COVID-19 емисиите въглероден диоксид в много страни не само са възстановили нивата си от преди кризата, но и са започнали отново да се увеличават.

Увеличението на емисиите се дължи главно на възстановяването на икономическата активност, което води до увеличение на енергопотреблението, както и на липсата на сериозни мерки в посока на стимулиране на употребата на зелена енергия, се посочва в доклада на IEA. Според агенцията, въпреки че все повече държави и компании обещават да постигнат нулеви емисии до средата на века, увеличението на емисиите показва какво би станало, ако тези амбиции не бъдат подкрепени от бързи и решителни действия.

Увеличение на емисиите през 2020 г. е имало в големи икономики като Китай, Индия и Бразилия. Емисиите в САЩ са намалели с 10% през 2020 г., но след спада през пролетта те също са започнали да се покачват от месец на месец.

„В случай че очакванията за глобално икономическо възстановяване през тази година се потвърдят и при липса на сериозни промени в големите икономики, глобалните емисии вероятно ще се увеличат през 2021 г.”, коментира д-р Фатих Бирол, изпълнителен директор на IEA. Според него поводи за оптимизъм все пак има с оглед на амбициозните цели за постигане на въглеродна неутралност на Китай, връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата, Зелената сделка и плановете за устойчиво възстановяване на Европейския съюз и впечатляващите резултати, постигани от Индия в областта на възобновяемите енергийни източници.

С цел да помогне в усилията за намаляване на емисиите на въглероден диоксид на 18 май 2021 г. IEA ще публикува първата всеобхватна пътна карта за енергийния сектор за достигане на нулеви емисии до 2050 г.

     
Източник: IEA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IEA   емисии въглероден диоксид   Зелена сделка   устойчиво развитие   възобновяеми енергийни източници   ВЕИ   парникови газове  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Бизнес

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...