Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Групата на ЕИБ е инвестирала 443 млн. евро в България през 2020 г.

09.02.2021   |   Бизнес
 

Групата на Европейската инвестиционна банка (Група на ЕИБ), която включва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), представи на пресконференция резултатите от дейността си в България през 2020 г. През изминалата година ЕИБ и ЕИФ са предоставили заеми, гаранции и ангажименти за дялово участие на стойност 443 млн. евро за различни проекти в България. Това е увеличение от 23% общо за финансовите дейности спрямо 2019 г.

През 2020 г. ЕИБ е отпуснала заеми в общ размер от 115 млн. евро в България. ЕИФ предостави 328 млн. евро за нови линии за малки и средни предприятия (МСП). Очаква се да бъде мобилизирана сума от 1,8 млрд. евро за МСП в България, по-голямата част от която ще подкрепи тези от тях, които изпитват трудности заради пандемията от COVID-19.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ отбеляза, че Групата на ЕИБ остава „в готовност за оказване на подкрепа на МСП, регионалното сближаване, действията в областта на климата и градското развитие с цел създаване на заетост и просперитет в цялата страна”.

На пресконференцията бяха представени и резултати от годишното проучване на ЕИБ относно инвестиционната активност в България. Според него в България пандемията оказва сериозно влияние върху фирмените стратегии за инвестиции. През 2020 г. почти половината от дружествата са били принудени да инвестират по-малко от планираното (46%), а инвестиралите повече са единици (7%). Реакцията на българските дружества на пандемията съответства на средните стойности за ЕС (45%). Една четвърт от дружествата отчитат ръст в ползването на цифрови технологии (25%) в сравнение с половината от дружествата в ЕС (50%). Една четвърт от дружествата очакват трайно намаляване на заетостта (25%) като дългосрочно следствие от COVID-19, което е сходно със средните стойности за ЕС (21%). Освен това, почти две трети (63%) от дружествата в България не разполагат с инвестиционни планове за справяне с въздействието от изменението на климата, което е много над средното за ЕС (35%).

     
Източник: ЕИБ

Ключови думи: ЕИБ   ЕИФ   МСП   стратегии за инвестиции   COVID-19  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...