Industry Info  
Festo
Festo

Фирмите в България изостават в използването на облачни услуги

22.01.2021   |   Бизнес
 

Според данни на Евростат едва 36% от бизнесите в Европейския съюз (ЕС) са използвали облачни услуги през 2020 г., въпреки че 98% от фирмите с 10 и повече служители са имали достъп до интернет. Процентът на фирмите, използващи облачни услуги, се е увеличил почти двойно спрямо 2016 г., когато те са били само 19%.

В ЕС облачните услуги са най-разпространени в скандинавските страни, където лидер по този показател е Финландия със 75%, следвана от Швеция със 70% и Дания с 67%. В дъното на класацията е България, където едва 11% от фирмите са използвали облачни услуги през 2020 г. Малко пред нас са Румъния с 16% и Гърция с 17%. 


По-голямата част от фирмите (76%), които използват облачни услуги в ЕС, са използвали главно решения за облачен имейл хостинг. Около две трети или 67% са използвали облак за съхранение на файлове, 58% - за офис приложения и 47% - за поддържане на бази данни.

Данните също така сочат, че фирмите са започнали да използват облачните услуги и за сложни процеси, като финанси и счетоводство – 45% и CRM – 27%. Почти една четвърт от тези фирми или 24% са използвали облачни платформи, за да стартират свои собствени софтуерни приложения за бизнеса.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   ЕС   облачни услуги  

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...