Industry Info  
Festo
Festo

Какво се променя в стокообмена с Обединеното кралство след Брекзит според БСК

13.01.2021   |   Бизнес
 

След Брекзит българските фирми ще продължат да внасят електроника, електротехника и машини в Обединеното кралство, без да е необходимо заплащането на мита, се посочва в анализ на Българската стопанска камара (БСК). Същото ще важи и за вноса на тези стоки от Обединеното кралство. Вероятно и в двата случая ще се наложи издаване на нови сертификати за съответствие. Ще се прилагат правилата на Световната търговска организация (СТО) за нетарифни бариери в търговията.

В преговорите с Европейския съюз (ЕС) Обединеното кралство не е успяло да се договори стоки и материали с произход от страни като Китай, Турция и Япония да бъдат третирани равнопоставено с тези от ЕС. Това според БСК осигурява конкурентно предимство на българските стоки като електроника, електротехника, машинни, автомобилни части и акумулатори. Същевременно стоки и материали с произход от ЕС, вложени в британско производство, ще бъдат считани за британски при износа им към ЕС и обратно. 

Спроазумението за Брекзит дава възможност на българските фирми да продължат да реализират износ към Обединеното кралство, но въвеждането на новите експортни процедури ще доведе до известно оскъпяване на процеса, се отбелязва в анализа на БСК. 

Общият годишен обем на българския износ за Обединеното кралство възлиза на 700 млн. евро, като страната ни изнася годишно електроника и електротехника за 67 млн. евро и машини и апарати за 44 млн. евро. Общият годишен внос от Обединеното кралство достига 460 млн. евро. В България оттам се внасят машини и апарати за 94 млн. евро и електроника и електротехника за 46 млн. евро. 

     
Източник: БСК

Ключови думи: БСК   ЕС   електроника   електротехника   Брекзит  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
ГБИТК

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com
IEC

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...