Industry Info  
Festo
Festo

178 млн. евро ще бъдат инвестирани във водещи до пробив иновации в Европа

08.01.2021   |   Браншови акцент
 

Европейската комисия обяви първия кръг от преки капиталови инвестиции чрез новия Фонд на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ). Четиридесет и две високоиновативни новосъздадени предприятия и малки и средни предприятия (МСП) ще получат капиталово финансиране в общ размер на около 178 млн. евро за разработване и разширяване на мащаба на водещи до пробив иновации в здравеопазването, кръговата икономика, авангардното производство и други области.

Капиталовите инвестиции, които варират от 500 000 до 15 млн. евро на бенефициент, допълват финансирането с безвъзмездни средства, вече предоставено чрез пилотния инструмент „Ускорител” на ЕСИ. Комисията прави за първи път инвестиции от този тип, като се очаква дяловото участие да варира от 10 до 25%.

„Тази нова форма на финансиране — съчетаването на безвъзмездни средства и капиталови инвестиции — е уникална за Европейския съвет по иновациите. Тя ще запълни недостига от финансиране за високоиновативни предприятия, ще привлече към тях допълнителни частни инвестиции и ще им даде възможност да се разрастват в Европа”, заяви комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. 

Всички инвестиции се предхождат от задълбочена оценка от външни експерти, процедура по комплексна проверка, наблюдавана от външни специалисти и инвеститори в инвестиционния комитет на Фонда на ЕСИ, и окончателно решение на Съвета на директорите на Фонда на ЕСИ.

     
Източник: Европейска комисия; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Европейска комисия   Европейски съвет по иновациите   ЕСИ   кръгова икономика   авангардно производство  

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Браншови акцент

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...