Industry Info  
Festo
Festo

Строят първата за Русия наземна атомна електроцентрала с малък модулен реактор

07.01.2021   |   Проекти
 

Строят първата наземна руска атомна електроцентрала (АЕЦ) с малка мощност с реактор РИТМ-200 в Якутия. Държавната корпорация Росатом и правителството на Република Саха (Якутия) сключиха споразумение за принципите на образуване на тарифите на електроенергията от централата, която ще се изгражда в селището Уст Куйга, Уст Янски район. В основата на проекта е технологията на Росатом с реактори РИТМ-200, разработена при експлоатацията на малки реактори на руските атомни ледоразбивачи.

"Правим важна крачка за изграждането на първата наземна АЕЦ с малка мощност от ново поколение в Русия. Неотдавна в промишлена експлоатация бе пуснат плаващият енергоблок "Академик Ломоносов' и сега, буквално няколко месеца по-късно, даваме старт на дейностите по тази наземна централа. Важно е, че използваме и предлагаме на нашите чуждестранни партньори надеждна и проверена в арктическите условия реакторна инсталация РИТМ-200", коментира генералният директор на Росатом Алексей Лихачов.

Очаква се централата да бъде завършена до 2028 г.

     
Източник: Икона комюникейшънс груп; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Икона комюникейшънс груп   Росатом   АЕЦ  

Област: Енергетика  

BMG
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България


LD
Мехатроникс

Последно от Проекти

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...