Industry Info  
Festo
Festo

Световната банка прогнозира ръст от 4% на икономиката през 2021 г.

07.01.2021   |   Бизнес
 

Световната икономика може да отбележи ръст от 4% през 2021 г., ако държавите успеят да приложат решителни мерки в борбата с коронавируса и проведат реформи, които да стимулират инвестициите, се казва в януарския доклад за световното икономическо развитие на Световната банка. 

За България се предвижда ръст от 3,3% през 2021 г. след очакван спад от 5,3% за 2020 г. 

След свиването на световната икономика от 4,3% през 2020 г. основните приоритети пред правителствата по света и тази година остават ограничаването на пандемията от COVID-19 и масовата ваксинация. За да подкрепят икономическото възстановяване, те ще трябва и да насърчат инвестициите, които да гарантират устойчив растеж, който зависи в по-малка степен от държавните дългове. 

Сривът в световната икономическа активност през 2020 г. е бил по-малък от очакваното, най-вече благодарение на по-слабото свиване на развитите икономики и по-бързото възстановяване в Китай. Спадът в повечето от развиващите се икономики обаче е бил по-голям от очакваното. 

Краткосрочната прогноза остава несигурна и различни сценарии са все още възможни, се посочва още в доклада. Ако броят на заболелите продължава да расте и има забавяне на ваксинацията, ръстът на световната икономика може да достигне едва 1,6% през тази година. При успешен контрол над заразата и ускоряване на ваксинацията обаче той може да достигне дори 5%. 

Подобно на всяка друга тежка криза в историята и коронавирус пандемията ще остави дълготрайни последици върху световната икономическа дейност. Според Световната банка, на света му предстои десетилетие на разочароващ растеж, освен ако правителствата не проведат всеобхватни реформи, за да насърчат и подкрепят разумен и устойчив икономически напредък. 

     
Източник: Световната банка; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Световната банка   коронавирус   икономическо развитие  

Област: Бизнес  

BMG
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България


LD
Мехатроникс

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...