Industry Info  
Festo
Festo

България е на челните места в ЕС по използване на изкуствен интелект в компаниите

06.01.2021   |   Бизнес
 

България е сред трите държави в Европейския съюз (ЕС), в които използването на изкуствен интелект (AI) е най-разпространено сред компаниите, разкрива нов доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). По този показател на първо място в Съюза е Чехия (61%), следвана от България (54%) и Литва (54%), като средното ниво за ЕС е 42%. Според данните, 11% от компаниите в България, които все още не използват AI, планират да направят това в бъдеще. 

В доклада се посочва, че AI в ЕС се използва главно в ИТ сектора (63%) и предимно за оптимизация на процеси или оборудване, откриване на аномалии, автоматизация на процеси, прогнози, ценова оптимизация и взимане на решения. Обхванатите от проучването организации са били попитани дали използват или планират да използват десет различни AI технологии, включително разпознаване на реч, визуална диагностика, откриване на измами, анализ на емоции, прогнозиране, базирано на машинно обучение и други.

Кризата, предизвикана от COVID-19, е ускорила разпространението на AI и споделянето на данни, създавайки нови възможности, но и предизвикателства и заплахи за хората и основни човешки права.

Докладът на FRA представя конкретни примери как компаниите и публичната администрация в ЕС използват или се опитват да използват AI, като се фокусира върху възможните проблеми, отнасящи се до спазването на основни човешки права, които могат да възникнат. Изтъква се, че много представители на бизнеса и на публичната администрация в ЕС не винаги знаят кои организации точно отговарят за надзора върху използването на AI.

     
Източник: FRA

Ключови думи: FRA   Агенция на Европейския съюз за основните права   изкуствен интелект   AI   ЕС   COVID-19  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...