Industry Info  
Festo
Festo

Бързо превключващи вентили от Festo с приложение в обработката на диаманти

18.12.2020   |   Технологии
 

Бързо превключващи вентили на Festo се използват в оптичното сортиране на диаманти, съобщиха от компанията. Методът за сортиране се състои в следното: вибриращ спирален конвейер, предназначен специално за прахообразни до едрозърнести насипни материали транспортира диамантите един по един върху въртящо се кръгло стъклено блюдо и внимателно ги обръща на плоската им страна; система за машинно зрение с камера е монтирана над стъкленото блюдо; фотоклетка засича всеки нов камък върху стъкленото блюдо и задейства камерата. След това системата за машинно зрение преброява пикселите на заснетото изображение, за да определи колко голям е скъпоценният камък.

"За самото сортиране се използват бързо превключващи пневматични вентили, разположени в кръг под въртящото се блюдо, върху което са поставени диамантите. Контейнери за различните по размер камъни са позиционирани около стъкленото блюдо. Веднага щом диамантът премине покрай контейнера, съответстващ на размера му, вентилите изпускат импулс със сгъстен въздух и го избутват в него", обясняват от Festo.

От компанията допълват, че използваните вентили имат магнит, към който за много кратко време се подава относително висок ток. Това води до много бързо нарастване на магнитните сили, които привличат тялото на вентила, и той се отваря. След това токът веднага се намалява до минимум и накрая се спира, което кара вентила да се затвори отново.

"Това позволява много високи скорости на цикъла, т.е. постоянно отваряне и затваряне на вентила, без да се стига до прегряване на магнита или отказ на вентила. Общо продължителността на един цикъл е не повече от три милисекунди, а в рамките на една секунда в съответния контейнер се избутват около три камъка", подчертават от Festo.

     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   бързо превключващи вентили   пневматични вентили   автоматизация  

Област: Технологии  

BMG
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България


LD
Мехатроникс

Последно от Технологии

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...