Industry Info  
Festo
Festo

Индустриалното производство в ЕС расте въпреки пандемията

16.12.2020   |   Бизнес
 

Индустриалното производство в Европейския съюз (ЕС) бележи ръст през октомври за пореден месец след март и април, когато дойде сривът, причинен от първата вълна на пандемията от COVID-19, сочат нови данни, публикувани от Евростат.

 

Въпреки че индустриалното производство в ЕС все още не може да достигне нивата от предходната година и да компенсира голямото забавяне, причинено от пандемията, положителната тенденция е налице и през октомври т. г. то се е увеличило с 1,9% в сравнение със септември. Спрямо октомври 2019 г. спадът е само 3,1%. За сравнение, в пика на кризата през март и април тази година е отчетен спад от 27%.

 

Най-голям ръст на месечна база през октомври е отчела Белгия (6,9%), следвана от Германия (3,4%) и Словения (3,1%). На годишна база първенецът отново е Белгия с ръст от 5,4%, като след нея се нареждат Полша с 3,4% и Хърватия с 2,8%.

 

Спрямо септември 2019 г., най-слабо са се представили Дания със спад от 5,8%, Гърция с 3% и Литва с 1,7%. Сред страните, в които индустриалното производство все още не може да достигне миналогодишните си нива, изпъкват Ирландия с годишен спад от 15,5% и Дания с 9,2%.

 

Българското индустриално производство бележи, макар и слаб, ръст от 0,1% на месечна база през октомври спрямо септември, като спадът спрямо предходната година е 4%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   ЕС   еврозона   индустриално производство  

Област: Бизнес  

Fanuc
ЦИЕС
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Бизнес

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...