Industry Info  
Festo
Festo

Индустриалното производство в ЕС расте въпреки пандемията

16.12.2020   |   Бизнес
 

Индустриалното производство в Европейския съюз (ЕС) бележи ръст през октомври за пореден месец след март и април, когато дойде сривът, причинен от първата вълна на пандемията от COVID-19, сочат нови данни, публикувани от Евростат.

 

Въпреки че индустриалното производство в ЕС все още не може да достигне нивата от предходната година и да компенсира голямото забавяне, причинено от пандемията, положителната тенденция е налице и през октомври т. г. то се е увеличило с 1,9% в сравнение със септември. Спрямо октомври 2019 г. спадът е само 3,1%. За сравнение, в пика на кризата през март и април тази година е отчетен спад от 27%.

 

Най-голям ръст на месечна база през октомври е отчела Белгия (6,9%), следвана от Германия (3,4%) и Словения (3,1%). На годишна база първенецът отново е Белгия с ръст от 5,4%, като след нея се нареждат Полша с 3,4% и Хърватия с 2,8%.

 

Спрямо септември 2019 г., най-слабо са се представили Дания със спад от 5,8%, Гърция с 3% и Литва с 1,7%. Сред страните, в които индустриалното производство все още не може да достигне миналогодишните си нива, изпъкват Ирландия с годишен спад от 15,5% и Дания с 9,2%.

 

Българското индустриално производство бележи, макар и слаб, ръст от 0,1% на месечна база през октомври спрямо септември, като спадът спрямо предходната година е 4%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   ЕС   еврозона   индустриално производство  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...