Industry Info  
Festo
Festo

Промишленото производство отбеляза минимален ръст през октомври

15.12.2020   |   Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) публикува данните за индекса на промишленото производство през октомври т. г. Те сочат слабо повишение от 0,2% на месечна база, но понижение от 3,9% спрямо същия месец на предходната година.

 

В сравнение със септември т. г., през октомври най-голям е спадът на производството в добивната промишленост – с 9%, а най-голямо увеличение отбелязва преработващата промишленост, където за общия ръст от 1% са допринесли главно текстилната промишленост, обработката на кожи, производството на лекарства, автомобилната индустрия и ремонтът и инсталирането на машини и оборудване.

 

Добивната промишленост бележи най-голям спад и на годишна база – 12,7%, следвана от производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, където спадът е 5,4%.

 

Най-малък е спадът в преработващата промишленост – с 2,9% благодарение на ръста, постигнат в сектори като текстилното производство (10,5%), производството на лекарства (11,7%), производството на изделия от каучук и пластмаси (7,4%), производството на метални изделия без машини и оборудване (11,5%), производството на електрически съоръжения (15,8%) и автомобилостроенето (21,3%). Най-голям спад в сферата на преработвателната промишленост – с 36,1% отчита производството на тютюневи изделия.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ   промишлено производство    

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...