Industry Info  
Festo
Festo

Проект проучва защо данни за иновациите у нас не влизат в статистиката - 03.12.2020

03.12.2020   |   Начало»Проекти

Защо информация за иновациите и изследователска дейност на българските компании не влиза в статистиката? Отговорът на този въпрос търси фондация "Приложни изследвания и комуникации "чрез проекта "Скритите иновации: Анализ на изследователската и иновационната активност, която остава необхваната от официалната статистика". 

 

"Изследваме т.нар. "феномен на скритите иновации" от няколко години, има научни изследвания, които се правят от предприятия, научноизследователски организации, които не се отчитат от статистиката", коментира пред БНР Теодора Георгиева от фондация "Приложни изследвания и комуникации".

 

Данните от Европейското иновационно табло за 2019 г. сочат, че България заема предпоследното място в ЕС по иновационно представяне на малките и средните предприятия (МСП). При тях разходите за иновационна дейност са спаднали с 57%, а продуктовите и процесни иновации са намалели с 16%.

 

От 2014 г. в България действа Иновационна стратегия за интелигентна специализация, като целта й беше до 2020 г.  разходите за научнаизследователска и иновационна дейност да достигнат 1,5% от БВП. Тази година беше отчетено, че тези разходи у нас са 0,76% от БВП, а през 2015 г. са били 0,95% от БВП.

 

"Голяма част от ръководителите на иновативни предприятия смятат, че попълването и подаването на подобни данни за научноизследователска дейност и иновации към Националния статистически институт (НСИ) отнема много време, това за тях не е приоритет, тъй като няма конкретни данъчни облекчения.

 

"Другите причини иновациите да останат нерегистрирани са свързани с това, че ръководителите на иновативните предприятия смятат, че счетоводителите не са достатъчно компетентни, за да попълнят и подадат коректно данните за иновациите. Както и, че представителите на НСИ и НАП са достатъчно квалифицирани, за да отчетат тази дейност", допълни доц. Даниела Георгиева от Международното висше бизнес училище.

 

Продължителността на проекта е 6 месеца, като представители на бизнеса у нас участваха в онлайн анкета до началото на октомври и предстои представянето на окончателните резултати на анализа.

     
Източник: Фондация Приложни изследвания и комуникации; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Фондация Приложни изследвания и комуникации   ARC Fund   иновации   скрити иновации  

Област: Събитията  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...