Industry Info  
Festo
Festo

Пристанище Солун ще има свой терминал в София

19.11.2020   |   Проекти
 

Пристанище Солун планира изграждането на пряка връзка със София, като т. нар. "сух док" - терминал за контейнери, който ще се намира в кв. Илиянци. Терминалът в София ще е подразделение на гръцката компания, която управлява пристанището Thessaloniki Port Authority S.A. (ThPA S.A.) Това заяви председателят на управителния съвет на ThPA S.A. Атанасиос Лиангос в съобщение за медиите.

Свързването на пристанището в Солун и терминала в София ще се осъществи с железопътен транспорт, което ще осигури по-бърза и по-евтина доставка на товарите.

Планът за развитие на пристанището предвижда изграждането на няколко такива терминала на Балканския полуостров, като първият от тях ще е в София. 

В началото на 2018 г. гръцкият парламент одобри продажбата на Thessaloniki Port Authority - компанията, която управлява пристанището в Солун. Според информация на ABC News купувачът е платил 232 млн. евро за 67% от фирмата.

Новият собственик е консорциумът South Europe Gateway Thessaloniki, в който влизат Deutsche Invest Equity Partners, Belterra Investments и френската Terminal Link. Консорциумът има договор за концесия на пристанището до 2051 г. и през 2019 г. обяви план за модернизация на порта на стойност 180 млн. евро.

     
Източник: ThPA S.A.; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Пристанище Солун   терминал за контейнери   Thessaloniki Port Authority S.A.  

Област: Проекти  

BMG
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Проекти

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...