Industry Info  
Festo
Festo

ТИЗ стартира проект за въглероднонеутрални индустриални паркове - 11.11.2020

11.11.2020   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Екипът на Тракия икономическа зона (ТИЗ) е в основата на консорциум "Въглероднонеутрални индустриални паркове" (ВНИП) - стратегически проект в съответствие със "Зелената сделка" на ЕС за бъдещото развитие на индустриалните зони в България в четири области – Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково.
 
"Един от начините за привличане на инвеститори е постигането на въглеродна неутралност", обясни  инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор ТИЗ пред телевизия Bloomberg.
 
Консорциумът цели създаване на привлекателна инвестиционна и иновационна среда в зоните на участващите общини, намаляване на въглеродните емисии, подобряване на  условията на труд и стандарта на живот. Проектът е разработен от екипа на ТИЗ, ползвайки съвместната работа с най-голямата научна общност за приложни изследвания в Европа – германският институт Fraunhofer, Организацията на ООН за индустриално развитие (UNIDO), Българската агенция за инвестиции (БАИ) и успешния опит на публично-частното партньорство с девет общини и три клъстера.
 
"От 3 години работим по тази стратегия. След излизане от коронавирусната ситуация чрез мерки за "зелено" развитие се надяваме в рамките на 10 години да постигнем въглеродна неутралност на части от Тракия икономическа зона", коментира инж. Панчев. 
 
Относно финансирането на проекта за ВНИП инж. Панчев посочи различни възможности: привличане на капитал от ЕИБ или други международни финансови институции и по европейски оперативни програми.
     
Източник: ТИЗ

Ключови думи: ТИЗ   въглеродно неутрални индустриални паркове   Пламен Панчев  

Област: Проекти  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...