Industry Info  
Festo
Festo

ЕК прогнозира свиване на икономиката на България с 5%

06.11.2020   |   Бизнес
 
Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се свие с 5,1% през т. г. и ще нарасне с 2,6% през 2021 г. и с 3,7% през 2022 г. Тези очаквания са заложени в есенната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК).
 
Очакванията са, че общият спад на европейската икономика за 2020 г. ще е с над 7%, като този негативен ефект ще бъде допълнен от увеличаване на безработицата и дефицитите в отделните национални бюджети.
 
Икономиките на България и останалите членки на ЕС ще се върнат към нивата си отпреди пандемията чак към края на 2022 г., се казва още в икономическа прогноза на ЕК. Според Брюксел пандемията от коронавируса представлява много голямо сътресение за световната и за европейската икономика, което води до много тежки социално-икономически последици.
 
Според прогнозата икономиката на ЕС ще се свие със 7,4% през 2020 г., преди да се възстанови с ръст от 4,1% през 2021 г. и 3% през 2022 г. В сравнение с икономическата прогноза от лятото на 2020 г. прогнозите за растежа както за еврозоната, така и за ЕС са малко по-високи за 2020 г. и по-ниски за 2021 г.
     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   БВП   прогноза   пандемия  

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...