Industry Info  
Festo
Festo

България изостава с инфраструктурата за електромобили

29.10.2020   |   Технологии
 
България е в топ 5 на държавите в ЕС с най-малко зарядни станции за електромобили. Това показват данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ECEA). Разрастването на мрежата от зарядни станции в Европа върви с бързи темпове, но това не важи за всички страни.
 
У нас са регистрирани 135 зарядни станции за електромобили, като те са по-малко само в Малта (102), Гърция (61) и Кипър (38). Другата страна в този топ 5 е Литва с 202 зарядни станции.
 
Статистиката на ACEA показва, че 75% от зарядните станции за електромобили са концентрирани в четири държави от ЕС: Нидерлания, Германия, Франция и Великобритания, като британските скоро ще бъдат извадени от тези данни. Лидер е Нидерландия с 25,4%, в Германия са събрани 20,3% от зарядните станции, а във Франция и Великобритания - съответно 15,2 и 14,3%.
 
Общо в ЕС има инсталирани почти 200 000 зарядни станции, като в случая се брои всяка точка за зареждане.
 
В последните три години плъг-ин хибридите и електромобилите в ЕС са нараснали със 110%, а за същия период зарядните станции са се увеличили с 58%. През 2020 г. електромобилите заемат 3% от пазара на нови коли в ЕС.
     
Източник: ACEA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕС   електромобили   хибриди   зарядни станции  

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Технологии

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...