Industry Info  
Festo
Festo

ТУ-София стана на 75 години

26.10.2020   |   Събитията
 
На 24 октомври т. г. Техническият университет-София отбеляза 75 години от основаването на учебното заведение. Началото на историята поставя създаденото през 1942 г. Висше техническо училище, което през 1945 г. със закон е трансформирано в Държавна политехника с два факултета. 20 години по-късно политехниката се преименува на Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ), който през 1995 г. се преобразува в Технически университет-София.
 
ТУ-София е оценен с най-високата степен на институционална акредитация – 9,56 за периода 2018 – 2024 г. и понастоящем се обучават около 11 000 студенти в различни степени и специалности, както и 770 чуждестранни студенти от над 45 държави. В структурата му влизат 14 факултета, 3 от които чуждоезикови – немски, английски и френски, 2 клона в Пловдив и Сливен и 3 колежа. Към ТУ–София  функционират и 2 професионални гимназии.
 
От тази година ТУ-София е част от Европейските научни мрежи, като един от осемте учредители на Европейския технологичен университет (EUt+), създаден с цел насърчаване на европейските ценности и идентичност и най-вече постигане на революция в качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование.
 
За тези 75 години над 120 000 студенти са завършили успешно висшето си образование в ТУ-София.
 
Десетки университетски изследователи са вписани в Златната книга на изобретателите на България и са носители на най-престижната награда за наука "Питагор". Признание за високите резултати в научно-изследователска дейност в ТУ-София са 5000 защитени патента и одобрени полезни модели. 26 са учените, удостоени с почетната степен "Доктор хонорис кауза".
     
Източник: ТУ-София

Ключови думи: ТУ-София   висше образование  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Събитията

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...