Industry Info  
Festo
Festo

Проучване на ПАРА показа забавяне на процесите на автоматизация у нас

21.10.2020   |   Бизнес
 
Изследване на процесите на автоматизация в българската индустрия, организирано от Асоциацията по роботика и автоматизация (ПАРА), показа забавяне, причинено от коронавирус пандемията. В проучването са участвали 32 компании, сред които производители на автомобилни компоненти, електроника, машини и др.
 
Резултатите от анкетата "Ролята на автоматизацията в българската индустрия“ ще бъдат представени на Robotics Strategy Forum 2020 утре. ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА, издател на IndustryInfo, подкрепи инициативата на колегите като медиен партньор.
 
Резултатите сочат следното: 41% от компаниите заявяват, че пандемията е забавила процеса на автоматизация при тях, а при 9% автоматизацията е била отложена. При 38% няма негативно влияние, при 19% пандемията е ускорила автоматизацията. Компаниите, при които този процес се е ускорил са основно от химическата индустрия, както и производители на датчици за умен дом и микроелектроника.
 
44% от тези 32 компании планират да внедрят софтуерна и дискретна автоматизация - това са фирми от производството на автомобилни компоненти, производство на козметика, машиностроене, производство на бяла техника, автоматизация и занимаващи се с енергийна ефективност.
 
Компаниите заявяват, че използват 219 робота, от които 202 се използват в производствения процес. 46% от тях или 92 робота се използват в четири фабрики за автомобилни компоненти. В тях 1 робот помага средно на 45,85 служители. Другите 54% от роботите се използват в машиностроенето, ХВП, автоматизация и производство на електродомакинска техника.
 
Посочените данни могат да се ползват комбинирано със заключенията на проучването на степента на въздействие на COVID-19 върху фирмите доставчици за българската индустрия, което екипът на IndustryInfo.bg проведе в периода от 25 юни до 8 юли т. г. и в което се включиха близо 150 компании от над 15 бранша. Повече за него можете да видите тук.
     
Източник: ПАРА; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ПАРА   Robotics Strategy Forum 2020   автоматизация   роботи  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...