Industry Info  
Festo
Festo

Проучване на ПАРА показа забавяне на процесите на автоматизация у нас

21.10.2020   |   Бизнес
 
Изследване на процесите на автоматизация в българската индустрия, организирано от Асоциацията по роботика и автоматизация (ПАРА), показа забавяне, причинено от коронавирус пандемията. В проучването са участвали 32 компании, сред които производители на автомобилни компоненти, електроника, машини и др.
 
Резултатите от анкетата "Ролята на автоматизацията в българската индустрия“ ще бъдат представени на Robotics Strategy Forum 2020 утре. ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА, издател на IndustryInfo, подкрепи инициативата на колегите като медиен партньор.
 
Резултатите сочат следното: 41% от компаниите заявяват, че пандемията е забавила процеса на автоматизация при тях, а при 9% автоматизацията е била отложена. При 38% няма негативно влияние, при 19% пандемията е ускорила автоматизацията. Компаниите, при които този процес се е ускорил са основно от химическата индустрия, както и производители на датчици за умен дом и микроелектроника.
 
44% от тези 32 компании планират да внедрят софтуерна и дискретна автоматизация - това са фирми от производството на автомобилни компоненти, производство на козметика, машиностроене, производство на бяла техника, автоматизация и занимаващи се с енергийна ефективност.
 
Компаниите заявяват, че използват 219 робота, от които 202 се използват в производствения процес. 46% от тях или 92 робота се използват в четири фабрики за автомобилни компоненти. В тях 1 робот помага средно на 45,85 служители. Другите 54% от роботите се използват в машиностроенето, ХВП, автоматизация и производство на електродомакинска техника.
 
Посочените данни могат да се ползват комбинирано със заключенията на проучването на степента на въздействие на COVID-19 върху фирмите доставчици за българската индустрия, което екипът на IndustryInfo.bg проведе в периода от 25 юни до 8 юли т. г. и в което се включиха близо 150 компании от над 15 бранша. Повече за него можете да видите тук.
     
Източник: ПАРА; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ПАРА   Robotics Strategy Forum 2020   автоматизация   роботи  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...