Industry Info  
Festo
Festo

МС прие отчета и целите на Националния план за управление на отпадъците 2014-2020 г.

03.09.2020   |   Бизнес
 

По време на редовното заседание на Министерски съвет (МС), което се проведе на 2 септември т. г., правителството прие отчета за Националния план за управление на отпадъците 2014-2020 г., обхващащ периода до 2017 г., съобщиха от пресцентъра на институцията.

Основната цел на НПУО 2014-2020 г. е да се допринесе за устойчивото развитие на България чрез прилагане на интегрирана рамка за управление на отпадъците, която да доведе до намаляване на въздействията върху околната среда, причинени от образуваните отпадъци, подобряване на ефективността на използване на ресурсите, увеличаване отговорностите на замърсителите, стимулиране на инвестициите за управление на отпадъците.

В рамките на заложените политики в Националния план се предвижда продължаване на изграждането на инфраструктура за управление на биоотпадъците. "Настоящият програмен период поставя основен акцент върху изграждането на системи за разделно събиране на тези отпадъци и тяхното рециклиране в компост", обявиха от МС. Оттам допълниха, че от постигнатите 36% рециклиране на битови отпадъци близо една трета е делът на рециклираните биоотпадъци, като се очаква той да нарасне значително след 2020 г., когато ще бъдат изградени всички проекти, финансирани в настоящия период.

Основен приоритет на НПУО е компостирането на биоразградими отпадъци. Съгласно плана за 2014-2020 г. се предвижда активно изграждане на инсталации за компостиране на разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци.

     
Източник: МС; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МС   отпадъци   компостиране  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...