Industry Info  
Festo
Festo

Преките чуждестранни инвестиции за 2019 г. възлизат на 25,4 млрд. евро

02.09.2020   |   Бизнес
 

Националният статистически институт (НСИ) обяви предварителните данни за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) към края на декември 2019 г. Вложенията възлизат на 25,4 млрд. евро.

За периода на предходната година най-големи са инвестициите в промишления сектор, които възлизат на 11,4 млрд. евро. Вторият най-голям сектор по вложения е този на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство), възлизайки на 5,9 млрд. евро.

Според данните на НСИ в структурата на преките чуждестранни инвестиции по икономически дейности през 2019 г. се наблюдава нарастване на направените инвестиции в промишления сектор, като относителният им дял се увеличава с 1% в сравнение с 2018 г., докато делът на инвестициите в "Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности" намалява с 1,1% в сравнение с предходната година.

В рамките на 2019 г. инвеститорите са придобили дълготрайни материални активи в еквивалент на 21,7 млрд. лв. по текущи цени във всички сектори на икономиката. Отново най-големи са вложенията в промишления сектор, където те наброяват 6 млрд. лв., следвани от придобитите активи в сектора на услугите в размер на 5,1 млрд. лв.

Най-големи вложения в материални активи, общо 29,8%, са направени в добивна, преработваща и друга промишленост, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване. Следващият най-голям сектор, в който са придобити 25,5% от активите, са търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство. Последният най-голям сектор, който отговаря за 10,5% от придобитите дълготрайни материални активи, е този за операции с недвижими имоти.

Статистическите данни на НСИ показват спад с 2,2% в придобиването на материални активи за 2019 г. в промишлеността в сравнение с предходната година. Спад с 1,8% се наблюдава и в сектор услуги.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ  

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...